Hundar

Hussar och mattar världen över bryr sig ofta lika mycket, eller mer, om sina egna problem och smärtor som sina husdjurs. Därför är det för många hundägare viktigt att förstå när ens hund har ont och vad man kan göra åt det. Hundar får ju, liksom oss människor, ont de också, till exempel från ledvärk, ont i knän eller från artros.

Värk i leder gör att hunden, på grund av värken, inte klarar av att röra på sig eller gå ordentligt, vilket till slut även blir ett problem för hundägaren. En vanlig lösning på detta problem är just värktabletter för hundar.

OBS! Informationen som finns i denna artikel är hämtad från USA och är kanske inte helt applicerbart för svenskt bruk. Därför bör informationen mest användas ur upplysande syfte. Fråga din veterinär om hur just din hund ska behandlas för att få smärtlindring.

Värktabletter som används för hundar

värktabletter hundar

Plötsliga skador och smärtor från till exempel artros kan bli avhjälpta med värktabletter. Dessa mediciner kan också användas för smärtor efter en kirurgisk operation.

Läkemedel kan vara mycket effektivt för att minska eller eliminera smärtan hos din hund. De hjälper hunden med sin återhämtning och ger hunden mer energi när inte fokus ligger på smärtan.

De vanligaste (amerikanska) värktabletterna för hundar är:

  • Tramadol
  • Rimadyl (Carprofen)
  • Fentanyl
  • Deramaxx

Det kan inte nog påpekas att du bör tala med din veterinär innan du ger din hund värktabletter så att de är väl anpassade för hundrasen och hundens problem.

Rimadyl

Rimadyl är en anti-inflammatorisk (NSAID) icke-steroid värktablett som ger god smärtlindring åt hundar som lider av osteoartrit och degenererande ledsjukdomar. Rimadyl är också verksam för smärtlindring vid artros.

Effekten av Rimadyl gör bland annat att hunden kan få det lättare att springa samt gå i trappor.

Rimadyl finns både i tablettform och som injektion. Tabletterna är med köttsmak för att de ska vara lättare att få hunden att äta. Injektioner används framförallt för snabb smärtstillning.

Tramadol

Tramadol används främst för smärtlindring efter ett kirurgiskt ingrepp. Värktabletten kan också användas vid smärta orsakad av skada eller vid kronisk smärta (orsakad av till exempel cancer).

Medlet finns tillgängligt i form av kapslar, i vätskeform samt i tablettform.

Deramaxx

Deramaxx är framförallt till för smärtlindring för hundar med artros. Värktabletten kontrollerar och lindrar också värk och irritation som är relaterad till  kronisk osteoartrit samt för smärtor efter kirurgiska ingrepp.

Deramaxx kan intas dagligen och de köttsmakande tabletterna finns i flera olika doser (25mg, 50mg and 75mg).

Fentanyl

Fentanyl används främst i form av plåster där ämnet absorberas in genom huden och är en av mest effektiva smärtstillande medlena som finns för hundar. Man sätter ofta på dem redan under en kirurgisk operation för att kontrollera smärtan hos hunden. Plåstret kan med fördel användas även efter operationen och verkar i tre dagar per plåster.

Biverkningar av dessa värktabletter

Ovan angivna läkemedel har snabb verkan men kan också ge snabba biverkningar. Vanliga biverkningar av värktabletterna är:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Förlorad aptit
  • Andningssvårigheter

Använda vanliga värktabletter (för människor) åt hundar?

Nej, värktabletter som är ämnade åt människor ska inte användas av hundar. Detsamma gäller vice versa, värktabletter som är ämnade åt hundar ska inte konsumeras av människor.


Du har väl en hundförsäkring? På hundforsakring.nu kan du jämför hundförsäkringar från olika försäkringsbolag.